Den ena dagen är inte den andra lik!

Robin Kjellström och Patric Lång arbetar som hisstekniker på Linköpingsföretaget Nordisk Hiss, ett dotterbolag inom Motum-koncernen. De tycker båda att det är kul att arbeta med hissar och stortrivs med variationen och friheten under ansvar.

Robin och Patric har arbetat som hisstekniker i 14 respektive 6 år. Båda har gått el- och energiprogrammet på gymnasiet innan de började som hisstekniker på Nordisk Hiss.

– Efter min utbildning så jag en annons i tidningen om en ledig tjänst som hisstekniker på Nordisk Hiss. Jag sökte jobbet och fick det och jag har varit kvar på företaget i 14 år. Det bästa med att vara hisstekniker är variationen och att man rör på sig mycket, berättar Robin.

– Jag kom in i hissbranschen via en bekant som arbetar med hissar och trivs jättebra. Det är fritt och omväxlande och man lär sig nya saker hela tiden, berättar Patric.

Som hisstekniker arbetar man inom tre olika huvudområden: nyinstallation, service/reparation och modernisering. Ofta börjar man arbeta med nyinstallation och går sedan vidare till service/reparation eller modernisering efter några år.

Robin och Patrik arbetar med modernisering, d.v.s renovering av äldre hissar.

– När vi moderniserar en hiss då byter vi ut alla delar som är slitna. Ofta är det maskinen, styrsystemet, hastighetsregulatorn, dörrarna och hisskorgen som byts ut men det kan även vara andra delar, säger Patric.

– Det är otroligt kul att arbeta med modernisering. Den ena hissen är inte den andra lik och inte arbetsdagen heller. Det är utvecklande och man får testa nya saker och träffa nya människor hela tiden, tillägger Robin.

Efterfrågan på duktiga hisstekniker är stor i Sverige och det finns fler vägar in om man vill bli hisstekniker.

Hösten 2022 startar Motum-koncernen upp en egen hiss- och portteknikerutbildning. Utbildningen är 1 år och består av både praktiska och teoretiska moment. Under utbildningen blir man som student visstidsanställd med lön i ett av Motums dotterbolag och efter godkänd utbildning kommer man att erbjudas anställning i samma bolag. Utbildningens praktiska moment kommer att utföras på anställningsorten medan de teoretiska delarna genomförs vid koncernens utbildningscenter, Motum Academy i Stockholm. Första ansökningsomgången öppnar den 1 mars 2022 och själva utbildningen börjar i augusti 2022.

En annan väg är att söka sig till den ett-åriga Yh-utbildningen till hisstekniker som finns i Tumba. Här får man under 40 veckor på skolbänken och 13 veckors praktik på ett hissföretag lära sig grunderna i hissteknikeryrket. Läs mer om utbildningen på www.xenter.se.

Om man har någon form av teknisk utbildning tillsammans med mycket praktisk erfarenhet av el och/eller mekanik samt lätt för att lära nya saker kan man i stället testa att söka sig direkt till ett hissföretag. Välkommen att ta del av alla lediga jobb inom Motum-koncernen via denna länk

Är du nyfiken på att bli hisstekniker? Tveka inte att kontakta Peter Sundell,  VD Nordisk Hiss peter.sundell@nordiskhiss.se eller Maria Junfalk HR-generalist på Motum maria.junfalk@motum.se.

 

 

Motum är Sverige största oberoende hiss- och portkoncern. Vi är specialister på att installera, modernisera, serva och reparera hissar och portar. I koncernen ingår Hisscentralen, Hissgruppen, ITK, Motum Hiss Blekinge, Motum Hiss Skåne, Motum Port, Nordisk Hiss, Nordisk Hiss i Värmland, Roslagens Hiss, Uppsala Lyftservice, Vinga Hiss och Östgöta Portservice. Tillsammans är vi runt 350 anställda och omsätter cirka 700 miljoner kronor.